Björn Skifs konsert i DalhallaOm Björn SkifsOm Dalhalla Björn Skifs - FotonGott och blandatGästbokLänkarKontakt

Dalhalla - En scen i världsklass

Dalhalla är en helt otrolig arena med en riktigt häftig och stämningsfull utformning. Den har även en akustik som inte går att hitta på många ställen i världen. Att bygga om det gamla kalkbrottet i Rättvik till konsertplats var en vågad men genialisk satsning. Har du inte ännu inte varit där rekommenderar jag verkligen ett besök!

 

Dalhallas historia

Historien om Dalhalla startar med ett meteornedslag för runt 350 miljoner år sedan. Då bildades siljansringen i Dalarna vilket påverkade berggrundens sammansättning. Det i sin tur gjorde det lätt att bryta kalk i området. Dalhalla som tidigare kallades för Draggängarna är ett kalkbrott som ligger vid Rättvik, där man under ett femtiotal år grävde och sprängde fram ett stort dagbrott, en grop med enorma proportioner. Brytningen lades ned 1990.

 

Återupptäcktes 1991

Margareta Dellerfors som letade en festivalplats och Rättviks kulturchef upptäckte kalkbrottet 1991. Läget och miljön var helt rätt och namnet Dalhalla föddes. Det kommet ur en kombination av Valhall från Wagner och Dalarna.

1993 bildades Dalhallas vänner i samband med en första provkonsert.

Den första riktiga konserten ägde rum 1994 och Birgit Nilsson, hedersordförande i Dalhallas vänner sköt startskottet.

 

Dalhallas akustik

Det visade sig att kalkbrottets dimensioner, 400 meter långt, 175 meter brett och 60 meter djupt gav en perfekt akustisk spelplats. Dalhalla jämför själv arenan med de kända amfiteatrar i Grekland och Italien men också de finare konserthusen. Den goda akustiken beror inte bara på måtten. De skrovliga väggarna gör att man kan undvika ekon och får en mjuk ljudbild. Sittplatserna är utprovade för att ge bra ljud vilken plats man än har

(och det stämmer verkligen, det låter bra var man än befinner sig man behöver inte ens vara på läktaren).

Efterklangen och resonansen gör bl.a. att man kunnat framföra operor utan att behöva förstärkning.

 

En framgångshistoria

Under de följande åren har arenan gästas av allt från olika operor (Savonlinas operafestival, Estniska Nationaloperan, Bolsjovteatern mfl) och musikteatrar (New yourk Harmel Theaterm Malmö Opera och musikteater mfl) till mer pop- och rock betonade arrangemang som Björn Skifs, Elvis Costello, Rhapsody in Rock, Procol Harum. De avslutar även säsongen med en en fyrverkerikonsert.

I dag är det en välkänd och välbesökt arena som hävdar sig väl även internationellt. Arenan har byggts ut och tar numera 4000 sittplatser (kungen var med och invigde). 2006 satte man publikrekordet 108 000 konsertbesökare. C.a 60 miljoner kronor har lagts ner på Dalhalla men mycket återstår. Bland annat vill man förbättra trafiklogistiken och publikområdet. Margareta Dellerfors som grundande Dalhalla är fortfarande konstnärlig utvecklare och är i dag hedersordförande i Dalhallas vänner.

 

 

Tips till Dalhallabesökaren

För den som ska besöka Dalhalla kan det vara bra att tänka på att man får gå en bit och att det svenska sommarvädret inte är att lita på. Opera (eller någon annan form av musikupplevelse) i Dalahalla innebär inte frack och balklänning. Fritidskläder är det som gäller. (Paraplyer är förbjudna). Fri parkering. Det finns även en restaurang och ett serveringstält. Där går det att dricka kaffe, läsk eller lite starkare drycker (de har fullständiga rättigheter). Det går även få mat, smörgåsar och fikabröd.

Dalhalla är handikappanpassat och det finns även hörselslinga på en del av läktaren.

 

Hjärtstartare

För den äldre publiken i Dalhalla (eller inte bara den äldre, hjärtstopp kan drabba alla) kan det vara bra att veta att de finns hjärtstartare på plats i Dalhalla under säsong. Hjärtstartare är nödvändig för att få i gång ett hjärta som stannat. Den är lätt att använda av alla eftersom den berättar vad du ska göra. Du behöver även göra hjärt- lungräddning men hjärtstartaren berättar även om de momenten. Vill du skaffa till dig eller ditt företag för ökad trygghet? Här kan du köpa hjärtstartare, och på den här bloggen finns fakta och information om hjärtstartare som kan vara bra att läsa innan du investerar i din hjärtstartare.

 

 

För mer information om Dalhalla ska ni självklart besöka deras hemsida »

 

 

Rättvik - Stationsbyggnaden

Mitt ute i skogen en bit från Rättvik ligger Dalhalla nedsprängt i berget. Scenen och läktaren ser inte så stora ut uppifrån.

 

 

Rättvik - Utsikt från Vidablick

Scenen ligger som enhalvö i vattnet på botten av kalkbrottet.

 

 

Utsiktstornet på Vidablick i Rättvik

Vattengraven skapar en speciell inramning som bidrar till stämningen. Dessutom slipper man kravallstaket :-)

 

 

Bryggan i Rättvik

När mörkret lägger sig över Dalhalla blir det ännu mer effektfullt.

 

 

 


Startsida : Konserten : Björn Skifs : Dalhalla : Foton : Gott & Blandat : Gästbok : Länkar : Kontakt   |  In English
Björn Skifs i Dalhalla © 2007 - 2018 Mats