Björn Skifs konsert i DalhallaOm Björn SkifsOm Dalhalla Björn Skifs - FotonGott och blandatGästbokLänkarKontakt

Björn Skifs - Biografi

Björn Skifs - Diskografi

Bjorn Skifs - filmer

Bjorn Skifs - Shower

Bjorn Skifs - Pressklipp

Bjorn Skifs - Udda fakta

Björn Skifs - Biografi

Här hittar du milstolparna i Björns långa karriär som artist.

 


 

Björn (Nils Olof) Skifs såg dagens ljus den 20 april 1947 och kom tidigt i kontakt med musiken. Hans pappa Anders var revymakare och Björn uppträdde tidigt på scenen hemma i Vansbro i Dalarna. Han spelade även trumpet och satte som 12-åring upp egna shower under namnet Rock-Nalle.

 

Gruppen Slam Creepers bildades 1962 hemma i Vansbro och de vann Sveriges Radios popbandstävling 1966. Björn var sångare och organist, de övriga medlemarna var Lollo Svenssom, Kent Igelström, Lars Christians och Keneth Windahl. Gruppen släppte sin första singel 67 "Go on home baby" och samma år kom deras första LP Bubbles. Singeln "It´s saturday" blev deras största framgång. De han släppa en till LP 69 innan gruppen upplöstes men innan dess han de turnera både i hela norden och de var även över till England.

 

Efter tiden med Slam Creepers satsade Björn Skifs på en solokarriär. Han uppträdde bl.a. som sångare i radioprogrammet Opopoppa men turnerade och satte även upp krog- och tv-shower. Han samarbetade bland annat med Eva Rydberg, Lasse Kühler och Charlie Norman. Som artist utvecklaes Björn och visade att han även behärskade humorn och kunde roa sin publik.

Björn hade även flera pop- och rockband under den här tiden och arbetade med Janne Schaffer, Mike Watson och Claes af Geijerstam.

 

 

1972 bildade han gruppen Blåblus (som fick namnet efter Björns första skiva). De hade stora framgångar och den 6 april slog de igenom stort med låten "Hooked on a feeling" som hamnade ett på USAs billboardlista. I Usa kallade sig gruppen för Blue Swede ochdet var det första svenska band som lyckas med bedriften.

Lite elakt påstås det att en av anledningarna till framgången för låten berodde på att en brand förstörde arkivet för en av USAs största radiostationer men att "Hooked on a felling" var en av de få skivor som klarade sig och därför spelades flitigt. Om det är sant vet jag inte.

1975 framförde gruppen låten Michelangelo och hamnade på femte plats.

 

1976 lämnade Björn Blå blus och satsade återigen på en solokarriär. Han samarbetade med Bengt Palmers och släppte flera skivor med låtar som "Michelangelo", "Härligt, Härligt","Det blir alltid värre framåt natten" och " I mörkret med dig ". Björn lyckades vinna den svenska melodifestivalen 1978 och 1979 var det åter dags för ett nytt band Zkiffz. Medlemmarna var Lasse Wellander, Chino Mariano, Mike Watson, och Peter "Milan" Milefors.

 

Gruppen släppte en skiva innan Björn återigen gick sina egna vägar. Han hade stora framgångar på Hamburger börs under 80-talet. Hanan skrev och satte upp musikalen "Spök!" tillsammans med Bengt Palmers och Bosse Carlgren. Den spelades på Maximteatern i två år mellan 81 och 83.

SF fick upp ögonen för Björn och 87 ville de att han skulle skriva ett filmmanus. Resultatet blev succén "Strul", en actionkomedi som sågs av över en miljon biobesökare.

1990 kom nästa film "Joker" även den gick bra.

 

Badrock blev också en succé. Tillsammans Sveriges artist- och musikerkollegor förverkligade Björn en dröm, att samlas och uppträda på Öland under somrarna. Badrock återkom i sju år och de flesta större artister i Sverige uppträdde med Björn under de åren.

 

Mellan 92-95 uppträde Björn på Cirkus i Stockholm med musikalen "I hetaste laget" och mellan 98-99 i "Guys and dolls" på Oscarsteatern.

 

 

Skivan "Back on track" släpptes år 2000 och det var resultatet av ett samarbete med Douglas Carr och därefter följdes en turné som avslutades 02 på Chinateatern. Under turnén släpptes ytterligare en skiva "Ingen Annan". På den fanns låten "Håll om mitt hjärta" som blev en stor hit. Den låg å Svensktoppen i 142 veckor!

 

"Speldosa -ett musikaliskt Vasalopp" var ett projekt som Björn drev tillsammans med sin fru Pernilla. Tillsammans med flera andra artister uppträdde man med en bred blandning av rock, folkvisa och humor i Sälen i Dalarna. Den drog en stor publik men lades ner och fick ge vika för nästa satsning, "Björn Skifs show" på Cikrus. Den gick för fulla hus och gjorde även succé sedan den flyttades till Eriksbergsteatern i Göteborg.

 

 

Hösten 2005 släpptes skivan "Decennier - sånger från en annan tid". Den innehöll svenska låtar från -30 till -60 talet och sålde guld på bara en vecka när den kom och har sålt i över 100 000 ex. (dubbel platina) och Björn vann även en Grammis för skivan. Uppföljaren "Andra decennier" kom året efter. Även den toppade listorna och sålde platina.

 

Under våren 07 turnerar Björn med sin 20 manna orkester under namnet "fyra decennier med Björn" och en av spelplatserna var Dalhalla.

 

Senare under 2007 släpptes skivan i2i (eye to eye) som är rockigare än på länge även om den också innehåller ballader.

 

På Björns egen hemsida www.skifs.se finns också en biografi att läsa.

 

Källor: Wikipedia, Bonniers Rocklexikon, Björns hemsida mfl.

 

 

Startsida : Konserten : Björn Skifs : Dalhalla : Foton : Gott & Blandat : Gästbok : Länkar : Kontakt   |  In English
Björn Skifs - Biografi : Diskografi : Film & TV : På Scenen : Pressklipp : Udda fakta
Björn Skifs i Dalhalla © 2007 - 2018 Mats